Voor een goed en persoonlijk afscheid

Checklist bij overlijden

Als iemand is overleden moeten een aantal zaken vrij snel worden geregeld. In het overzicht hieronder staan de belangrijkste zaken op een rij.

Wil je direct een uitvaart regelen? Bel dan voor de dienstdoende uitvaartverzorger met Top Uitvaarten op telefoonnummer 088 – 848 82 27.

1 Bel de huisarts
Als iemand is overleden moet er een arts langskomen om een verklaring van overlijden op te stellen. Wanneer het overlijden buiten het ziekenhuis plaats heeft gevonden wordt dit meestal gedaan door de huisarts. Je kan daarom het beste als eerste bellen met je eigen huisarts. Wanneer deze geen dienst heeft kan je contact opnemen met de huisartsenpost in Dordrecht. De huisartsenpost in gevestigd in het Albert Schweitzer Ziekenhuis.

Telefoonnummer: 078 202 0020
Op werkdagen open van 17.00 tot 08.00 uur, zaterdag en zondag 24 uur per dag.

2 Wensen overledene
Probeer uit te zoeken of de overledene zijn of haar uitvaartwensen op papier heeft gezet. Meestal wordt dit bewaard bij de andere belangrijke papieren.

3 Uitvaartverzekering
Kijk tussen de papieren van de overledene of er sprake is van een uitvaartverzekering. Als er een uitvaartverzekering is kan je in de polis zien of het gaat om een kapitaalverzekering of een natura verzekering. In beide gevallen kan je zelf kiezen welke uitvaartondernemer de uitvaart gaat verzorgen. De verzekeraar zal proberen om de uitvaart zelf te verzorgen omdat ze het geld dan kunnen uitkeren aan de eigen organisatie. Maar vaak is een andere uitvaartondernemer goedkoper.

4 Bel de uitvaartondernemer
Neem contact op met Top Uitvaarten op telefoonnummer 088 – 848 82 27. Tijdens ons eerste gesprek maken we een afspraak over wanneer onze uitvaartverzorgers bij je komen om de overledene te verzorgen.

5 kleding overledene
Nadat er een afspraak is gemaakt met de uitvaartverzorger kan je eventueel alvast nadenken over welke kleding de overledene aan krijgt. Je kan deze kleding alvast klaarleggen. Als je een recente foto van de overledene hebt dan kan je die eventueel ook klaarleggen. Onze verzorgers kunnen zo zien hoe het haar van de overledene altijd zat en of de overledene make-up gebruikte.

6 regelen uitvaart
In de dagen tussen het overlijden en de dag van de uitvaart wordt de overledene opgebaard. Dat kan thuis, maar ook in een uitvaartcentrum. Samen met de uitvaartverzorger kan de familie de uitvaartplechtigheid voorbereiden.

7 Pas op voor inbrekers

Het is helaas zo dat er inbrekers zijn die juist opzoek zijn naar families die een dierbare moeten begraven of cremeren. Wees daarom voorzichtig met het publiceren van het huisadres van de overledene in zowel rouwadvertenties als op sociale media. Zorg dat alle ramen en deuren op de dag van de uitvaart goed worden afgesloten. Een tip is om mensen uit de straat te vragen of ze op de dag van de uitvaart willen opletten of er niets verdachts gebeurt rond het huis van de overledene.

Overlijden in regio Dordrecht melden?
Bel nu direct: 010 - 820 9606